Mentalne furundžije

1Vukadinović o bilansu “trojke”: Lovili vještice, uhvatili metlu

 

„Najavljeni izlazak iz Vlade predstavnika opozicionih političkih subjekta iz „trojke” koju čine Ura, Demos i SDP, pokazuje limitiranost kapaciteta ovih grupacija. Pokazali su da nisu uradili ništa zbog čega su, navodno, ušli u Vladu, tako da je danas Crna Gora dalje od fer i slobodnih izbora nego što je bila prije ulaska opozicije. I to zahvaljujući njima”, kaže za Dnevne novine politički analitičar dr Srđa Vukadinović.

 

Vukadinović je naglasio da su njegova zapažanja rezultat potpuno objektivnog posmatranja političke scene i da nije naklonjen nijednoj partiji. Ipak, skreće pažnju na činjenicu da je „SDP partija fotelja i oni će, makar pod pritiskom stranih ambasada, sve uraditi da se nekako uguraju u parlament i budu dio nove vlade. Možda će i uspjeti, ali će biti beznačajni“. Osim toga, smatra da Demos neće praviti koalicije sa preostala dva člana „trojke“ jer iza tih partija stoje „medijski reketaši“, dok će govor mržnje biti najkarakterističniji za DF i za taj isti Demos. Za DPS tvrdi da će samostalnim nastupom počistiti konkurenciju i da neće više praviti greške u vidu prepuštanja funkcija strankama koje nemaju realnu političku snagu oličenu u nedvosmislenom izbornom rezultatu. Izuzetak su, naravno, Socijaldemokrate i Pozitivna, ali oni su poslušni, tako da se to ne računa.

 

Na konstataciju novinara da ovakve analize ni najmanje ne djeluju objektivno i da su, naprotiv, izrazito naklonjene DPS-u, Vukadinović je odgovorio da nije on kriv što je Milo kralj i što je lijep, dok su predstavnici opozicije nesposobni i neznalice, žene im se oblače na buvljaku, a đeca i kućni ljubimci su im ružni. Vukadinović je izlaganje završio plaženjem jezika i gađanjem novinara slinama koje je iskopao iz nosa, dok se iz njegovog grla orilo „I sve u kurac, DPS je šampion! Sve u kurac, DPS je šampion!“

 

***

 

2Svetozar Marović pred sudom

 

U Višem sudu u Podgorici danas će biti održano ročište na kome će se razmatrati jedan od dva sporazuma o priznanju krivice kojim je Svetozar Marović priznao da je bio glavni vinovnik malverzacija u nekoliko budvanskih slučajeva.

 

Upitan da li ima posljednje riječi prije izricanja presude, Marović je odgovorio da se pred sudom osjeća isto kao jazavac i da smatra da svi procesi koji se vode protiv njega treba da budu tako i tretirani. On je podsjetio da je jazavac optužen da je protivpravno pojeo jednu njivu kukuruza tako da bi i presuda za sve budvanske afere trebalo da odgovara šteti na nivou jedne njive kukuruza. Ipak, kad mu je sudija saopštio da je jazavac osuđen na dvadeset godina, Marović je zavapio da ga ne tretiraju kao jazavca i da priznaje odgovornost ne samo za budvanske afere za koje je već postigao sporazum o priznanju, već i za kompletnu štetu koju je dps, za skoro trideset godina, nanio Crnoj Gori. Imajući u vidu kazne koje su dosad izricane, Marović računa da za kompletnu štetu u Crnoj Gori ne može dobiti više od dodatne dvije do tri godine zatvora.

 

Na pitanje sudije kako je moguće da, uprskos svojoj biblioteci od pet hiljada knjiga, nikad nije pročitao Jazavca pred sudom, Marović je rekao da je ta biblioteka služila za stvaranje privida njegove elokventnosti i načitanosti i da nikad nije bilo planirano da te knjige i čita. Ipak, Marović je rekao i da je čitao knjigu izreka mudrih ljudi, među kojima je bila i njegova ideja-vodilja kroz život: Kad kradeš, kradi mnogo.

 

***

 

Pretužno: Pas već osam mjeseci ispred bolnice čeka vlasnika koji je preminuo

 

Pas Negao prije osam mjeseci izgubio je jedinu osobu koja mu je bila važna u životu.  Sve je počelo krajem prošle godine kada je njegov vlasnik, čovjek koji je živio na ulici, dovezen u bolnicu sa, kako se poslije ispostavilo, fatalnom infekcijom. Negao je trčao za vozilom Hitne pomoći i, tvrde svjedoci, uspio je da vidi kako njegovog prijatelja unose u bolnicu. Sjeo je ispred vrata bolnice i čekao na susret do kojeg nikada neće doći. Dani su prolazili, sedmice i mjeseci, a Negao nije htio da se pomjeri s mjesta na kojem je posljednji put vidio svog vlasnika.

 

Ipak, postoje i mnogo drastičniji primjeri od ove brazilske priče. Naime, poreski dug Crne Gore, na dan 20.jul 2016. godine, iznosio je 777.607.069 eura i predstavlja dug obveznika koji imaju iskazana dugovna salda na analitičkim računima. Imajući u vidu da građani Crne Gore čekaju benefite od naplate ovog duga već godinama ili čak decenijama, jasno je da je uzaludnost čekanja da ministarstvo finansija nešto uradi po tom pitanju mnogo dugotrajnija od tričavih osam mjeseci koje je, uzaludno čekajući, proveo pas Negao.

 

Ipak, ovo poređenje bi bilo u potpunosti adekvatno jedino u slučaju da je bolnica bila kriva za to što se Negaov gazda razbolio i umro. Ministarstvo finansija već dugi niz godina toleriše pojedinim preduzećima da gomilaju dugove, da zatvaraju firme sa dugovima i da onda otvaraju nove, dok njihovi vlasnici imaju milionske ili desetomilionske iznose na privatnim računima.

 

Na pitanje novinara šta misli o nenaplativom poreskom dugu Crne Gore, Negao je samo uputio bolećiv pogled.

 

***

 

4Vina Dizela na Facebook-u prati 100 miliona ljudi

 

Vin Dizel je prvi holivudski glumac koji je na Facebook-u dosegao nevjerovatnu cifru od 100 miliona pratilaca.

 

Na pitanje novinara da prokomentariše ovu vijest, Dizel je odgovorio da odavno sumnja da ga neko prati, ali da mu je njegov psihijatar rekao da je samo paranoičan. Ipak, Dizel smatra da sada ima dovoljno dokaza da pokaže svom psihijatru da samo zato što je paranoičan ne znači da nije u pravu kad tvrdi da ga neko prati.

 

 

 

1137 pregleda ukupno 1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.