Ko to tamo radi?

2016-07-07 Ko to tamo radiMilošević podnio krivičnu prijavu protiv Vukice i Zorana Jelića

 

Direktor Zavoda za zapošljavanje ZZZCG, Rade Milošević, podnio je krivičnu prijavu protiv bivše direktorice te institucije Vukice Jelić zbog, kako navodi, sumnje da je zloupotrijebila položaj, kao i protiv njenog muža Zorana zbog sumnje da nije obavljao svoje redovne obaveze na mjestu samostalnog savjetnika za koordinaciju i praćenje procesa rada u Sektoru za razvoj ljudskih resursa, koordinaciju i praćenje procesa rada u ZZZCG-u, dok je uredno primao platu.

 

Navode novog direktora ZZZCG-a demantovao je pomoćnik direktora te institucije u Sektoru za razvoj ljudskih prava, koordinaciju i praćenje procesa rada Danilo Vojinović. On je naveo da je Jelić „svoje radne zadatke obavljao u skladu sa tehnologijom rada institucije. U Zavodu postoji praksa vođenja evidencije prisustva službenika, što se nije odnosilo na gospodina Jelića zbog brojnih obaveza i značaja posla koji je obavljao u Skupštini i njenim radnim tijelima. O njegovom angažmanu u Skupštini može posvjedočiti ukupna crnogorska javnost”, naveo je Vojinović. Osim toga, Vojinović tvrdi i da je Jelić odličan muž, o čemu može da posvjedoči njegova ljubavnica, bio je i odličan saigrač u košarci, o čemu mogu da posvjedoče svi klubovi protiv kojih je igrao, a i odličan je elektroničar, o čemu može da posvjedoči završen ekonomski fakultet.

 

Na konstataciju novinara da navedeni obim anagažovanja na poslovima u skupštini ukazuje na to da Jelić nije mogao adekvatno da obavlja i poslove u Zavodu, Vojinović je odgovorio da to ne znači ništa i zamolio je da njegovog šefa ne olajavaju. Na pitanje novinara o kojem šefu priča, imajući u vidu da mu Jelić nije šef, Vojinović je odgovorio sa „ničija nije do zore gorela”.

 

***

 

Milošević: Strategija Vukice i Zorana Jelića da me opstruiraju

 

Nakon što je protiv bivše direktorice Zavoda za zapošljavanje Vukice Jelić i protiv njenog supruga Zorana podnio krivične prijave zbog sumnje  u zloupotrebu službenog položaja, prvi čovjek Zavoda došao je, kako tvrdi, do dokaza o opstrukciji na svom radnom mjestu. On je predstavio korespodenciju između bračnog para Jelić i službenice Sredanović, koja radi na PR poslovima.

 

Milošević je rekao da ima i „dokumentaciju i mejl prepisku gdje gospođa Jelić daje instrukcije gospođi Sredanović, koja vodi pres centar, šta sve da me novinari pitaju”. Milošević tvrdi da Jelići pripremaju pitanja za režimske medije pa, između ostalog, jedno od pitanja jeste i: „Poslanik Jelić je veoma aktivan poslanik DPS-a, da li vaše današnje istupanje ima veze sa njegovim javnim prozivkama medijskih poreskih dužnika?”

 

Vukica Jelić kazala je da je ona poslala ta dva mejla koja pominje Milošević.

 

„Koleginici Sredanović sam poslala tekst reagovanja stručnih službi Zavoda za zapošljavanje, koje je potpisao kolega Danilo Vojinović, pomoćnik direktora Sektora u kome je bio zaposlen g-din Jelić. Reagovanje je, prije toga, poslato meni na uvid, i ja sam na ovaj način potvrdila svoju saglasnost, vezanu i za tekst i za objavljivljanje. Koleginici Sredanović sam, takođe, poslala i moguća pitanja koja bi doprinijela razjašnjenju navoda iz krivične prijave. Napominjem da je to, do sada, bila ustaljena praksa pripreme za konferencije za medije. Svaki put služba za odnose sa javnošću je do sada bila obavezna da se pripremi za pres u skladu sa zakazanom temom”, navela je Jelić.

 

Na pitanje novinara da, imajući u vidu da ona više nije direktor Zavoda, objasni da li ta dosadašnja praksa pripremanja za konferencije za novinare podrazumijeva komunikaciju sa njom lično, umjesto sa aktuelnim direktorom Zavoda, Jelićka je odgovorila: „To je moja privatna stvar, neće mene novinari učiti šta da radim sa svojim ličnim vlasništvom!“

 

***

 

Milošević bez stručnog ispita na čelu ZZZCG

 

Zorica Sredanović, savjetnica u Zavodu za zapošljavanje i dojučerašnja službenica Odjeljenja za odnose sa javnošću, optužila je Miloševića da zaboravlja da ga je politika dovela u Zavod kao osobu bez iskustva, čak i bez položenog stučnog ispita za rad u državnim organima.

 

Ona tvrdi da se „Milošević uživio u ulogu direktora pa stavlja znak jednakosti: Milošević je Zavod, a Zavod je Milošević – što nije baš tako“, rekla je Sredanović. Na pitanje novinara da pojasni kako je kad nije tako, ona je odgovorila: „Jelići su Zavod, a Zavod su Jelići. Normalno.“

 

Na pitanje novinara da objasni raziku između zasijedanja na direktorsko mjesto na osnovu političke pripadnosti Miloševića i zasijedanja na osnovu političke pripadnosti Jelića, Sredanović je rekla da je razlika drastična, imajući u vidu da dijeli političku pripadnost Jelića, ali ne i Miloševića.

 

Na pitanje novinara da objasni zbog čega je konferenciju za novinare pripremala sa bivšim direktorom, a ne sa sadašnjim i da li misli da je time prekoračila svoja ovlašćenja, Sredanović je odgovorila:

 

„Po završetku pressa podijelila sam direktoru i novinarima reagovanje stručnih službi Zavoda, koje je potpisao pomoćnik direktora Danilo Vojinović. Očigledno, bila je to moja „ključna krivica”. Radeći posao PR- a Zavoda smatrala sam obavezom da omogućim da se čuje i druga strana. Osnovno pravilo novinarstva nije bilo po volji Miloševiću, pa me je ekspresno, istog dana, u kasnim večernjim satima udaljio sa posla vezanog za medije“.

 

Na konstataciju novinara da posao PR-a nije da na svoju ruku odlučuje šta sve treba da se prezentuje i da „osnovno pravilo novinarstva“ nema nikakve veze sa PR poslovima, kao i na konstataciju da su novinari ti koji treba da traže neko drugo mišljenje i informacije, a da PR treba da predstavi ono za šta je ovlastila institucija koju predstavlja, Sredanović je odgovorila da ovakvih problema nije imala sa prethodnim direktorom, imajući u vidu da nije imala razloga da se ne slaže sa svim onim što su Jelići, kao produžena ruka dps-a, imali da saopšte. „Uostalom“, smatra Sredanović, „posao novinara nije da misle svojom glavom, već da postavljaju pitanja koja im mi dostavljamo i na koja imamo unaprijd spreman odgovor“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1281 pregleda ukupno 1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.