Moralni pobjednici

2015-10-25 Moralni pobjedniciNakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu, poslanici Demokratskog fronta Andrija Mandić i Slaven Radunović pušteni su večeras da se u daljem postupku brane sa slobode. Ranije danas Tužilaštvo je naložilo Upravi policije da podnese krivične prijave zbog sumnje da su Mandić i Radunović počinili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

 

Naime, Mandić i Radunović su, u noći protesta, tražili da Crna Gora više ne bude država republikanskog oblika vladavine, već da se uvede parlamentarna monarhija, ili čista monarhija, čiji bi prelazni monarh bio upravo Mandić. Na taj način, ističu u Tužilaštvu, Mandić i Radunović su pokušali nasilno da promijene ustavno uređenje.

 

Iz DF-a su prije i za vrijeme protesta, kao i poslije njih, uporno tvrdili da su za sve incidente odgovorni aktuelna vlast i policija.

 

Poslanik DF-a Milan Knežević autoritativno je postavio ultimatum vlastima da, u roku od 45 minuta, pristanu na formiranje tehničke vlade. Ukoliko ne pristanu, urlikao je Knežević, odgovornost za bilo kakvo nasilje biće isključivo na vlastima. Knežević tvrdi da tim riječima nije uticao na podizanje tenzija, niti su one mogle da se protumače kao poziv na nasilje.

 

Pošto ovaj zahtjev nije ispunjen, Knežević je autoritativno tražio da, u roku od deset minuta, predsjednik parlamenta ustane iz ‘aljina i i dođe da im otključa vrata od parlamenta. Ukoliko ne pristane, urlikao je Knežević, odgovornost za bilo kakvo nasilje biće isključivo na Ranku Krivokapiću. Knežević tvrdi da tim riječima nije uticao na podizanje tenzija, niti su one mogle da se protumače kao poziv na nasilje.

 

Osim toga, Knežević je autoritativno tražio od ministra finansija Radoja Žugića da svim učesnicima protesta isplati po 20 hiljada eura. Ukoliko ne pristane, urlikao je Knežević, odgovornost za bilo kakvo nasilje biće isključivo na Žugiću. Knežević tvrdi da tim riječima nije uticao na podizanje tenzija, niti su one mogle da se protumače kao poziv na nasilje.

 

Osim Kneževića, u postavljanju ultimatuma učestvovao je i Slaven Radunović. On je autorativno tražio da mu direktor Uprave za nekretnine omogući upisivanje vlasništva nad livadama i pašnjacima površine 732 kvadrata, u odnosu 1/1. Zasad Radunović nad tim livadama i pašnjacima ima vlasništvo 1/3, a druga dva dijela su u vlasništvu dva pokojna dalja rođaka, poslije čije smrti niko nije pokrenuo ostavinski postupak. Ukoliko ne pristane, urlikao je Radunović, odgovornost za bilo kakvo nasilje biće isključivo na direktoru Uprave za nekretnine. Radunović tvrdi da tim riječima nije uticao na podizanje tenzija, niti su one mogle da se protumače kao poziv na nasilje.

 

I Andrija Mandić je autoritativno tražio da se Milo Đukanović povuče sa funkcije premijera i da vlast prepusti DF-u. Ukoliko ne pristane, urlikao je Mandić, odgovornost za bilo kakvo nasilje biće isključivo na Milu Đukanoviću. Mandić tvrdi da tim riječima nije uticao na podizanje tenzija, niti su one mogle da se protumače kao poziv na nasilje. Na opasku da je samo napućkao narod na nemire i da se, odmah posliej toga, sakrio u restoran Kristal, Mandić je odgovorio da je njegov boravak u Kristalu služio isključivo u svrhu popunjavanju baterija kako bi se što duže borio sa represivnim režimom.

 

I Nebojša Medojević je autoritativno nešto tražio, ali njega niko nije slušao.

 

Sa druge strane, predsjednik vlade Milo Đukanović, potpredsjenik vlade Duško Marković i ministar policije Raško Konjević prije, za vrijeme i poslije protesta izjavljivali su da je odgovornsot za bilo kakvo nasilje isključivo na organizatorima protesta, odnsono na poslanicima DF-a.

 

Na optužbe opozicije i javnosti da je policija prekoračila ovlašćenja prilikom suzbijanja protesta, Raško Konjević je odgovorio da to nije tačno i da je odgovornost za bilo kakvo nasilje na poslanicima DF-a. Na pitanje novinara kako komentariše brutalno prebijanje Mija Martinovića, Konjević je odgovorio da nije bilo prekomjerne upotrebe sile i da su pripadnici SAJ-a samo postupali u skladu sa svojom obukom.

 

„Podsjetio bih javnost“, rekao je Konjević, „da samo zato što je nenaoružan čovjek izlomljen i što je izgubio svijest, to ne znači da ne predstavlja neposrednu i životnu opasnost po specijalce. Osim toga, treba imati u vidu i nefer odnos snaga, odnosno da je u kolima bio jedan sredovječni čovjek, a specijalci su bili sami“.

 

Na pitanje novinara kako komentariše demoliranje Martinovićevog automobila, Konjević je ustvrdio da ni u tom slučaju nije bilo prekomjerne upotrebe sile.

 

„Naime“, objašnjava Konjević, „automobil nije živo biće i ne osjeća bol, tako da zakon i ne poznaje prekomjernu upotrebu sile za automobile“, ponosan je na sebe bio Konjević.

 

I vlast i opozicija saglasni su u tome da je odgovornost za nasilje i za sve drugo što ne valja u državi svačija, samo ne njihova.

840 pregleda ukupno 1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.