Glupi i tupi

2015-09-03 Glupi i tupi MandicKad dođu na vlast: DF nudi otpis dugova za struju, vodu i porez

 

Demokratski front DF ponudio je građanima Ugovor o novom početku kojim je predviđeno da budu otpisani neizmireni dugovi za utrošenu stuju i vodu, ukoliko taj politički savez konstituiše vlast.

 

„Građani Crne Gore kojima nudimo ovaj prijedlog Ugovora žrtve su vladavine korumpiranog i krađi sklonog režima“, saopštio je Mandić ocjenjujući da je njihova nemaština direktno uslovljena namjernim i štetnim potezima vladajuće elite. On je naglasio da je vrijeme da se vlast promijeni na izborima koji bi bili pošteni i na kojima se ne bi pobjeđivalo kupovinom glasova, što je bila dosadašnja praksa.

 

Na konstataciju novinara da i ova ponuda DF-a predstavlja kupovinu glasova jer praktično nudi pare u zamjenu za glasove, iz DF-a su počeli da vrište i da kunu na sav glas, gađajući novinare šurikenima sa likom Amfilohija Radovića koji drži ikonu svete Cece i štos novčanica od po 500€. Vojvoda Mandić se zaogrnuo plaštom iz viktorijanskog doba oponašajući grofa/vojvodu Drakulu, dok je Predrag Bulatović počeo da nekontrolisano maše ušima, čačka nos i od iskopina iz nosa formira đulad za bombardovanje novinara. Ipak, iz opšte histerije predstavnika DF-a moglo se razaznati da se oni ne slažu da njihov predlog predstavlja kupovinu glasova jer oni ne nude gotovinu, već samo opraštanje dugova koje bi predstavljalo direktan minus iz kasa javnih preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom. To, kako kažu u DF-u, nikako ne može da se poredi sa gotovinom i vrećama brašna kojima je DPS kupovao lične karte.

 

Upitan koje je pokriće za ponuđeni Ugovor i da li imaju ugovor sa ustanovama koje potražuju od građana dugove za neizmirene račune ili imaju novac koji će da ulože, Nebojša Medojević kazao je da je teško procijeniti novčani, monetarni iznos ponude. Osim toga, on je naglasio da je najbitnije to što je DF uputio ovu ponudu, a odakle će se i da li će se uopšte ta ponuda ostvariti – to je manje bitno.

 

„Na političarima je da daju obećanja, a ne da ih ispunjavaju. Niko nikad nije dobio izbore na osnovu realne sposobnosti, prethodnog učinka ili bilo koje druge, za glasače nebitne, stavke“, naglasio je Medojević.

 

„Osim toga, mi ionako nikad nećemo osvojiti vlast, tako da nema opasnosti da ne ispunimo obećanja. Ipak, moramo neprestano da pričamo kako bismo zadržali postojeće pozicije koje, osim poslaničkih plata, nude i brojne veze koje koristimo za lično bogaćenje putem sumnjivih privatnih poslova“, zaključio je Medojević.

 

Na pitanje novinara da li misle da je pametno da tako otvoreno govore o načinu na koji funkcioniše politika u crnoj Gori i da li misli da će ih glasači zbog toga kazniti, iz DF-a su odgovorili da su glasači stoka i da mogu sa njima da žongliraju kako im padne na pamet.

 

**

 

2015-09-03 Glupi i tupi MiloĐukanović: Crna Gora do 2060. godine na nivou dohotka EU

 

Komentarišući postignuto na Berlinskom procesu, premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je dat novi impuls evropskoj politici za Zapadni Balkan i da je stvorena nova nada za region.

 

„Gledano geografski, Zapadni Balkan je naslonjen na razvijenu Evropu. Politički, on teži EU. Međutim, ekonomski posmatrano – oduvijek je bio, i danas je, evropska periferija”, istakao je Đukanović.

 

„Ipak“, nastavio je Đukanović, „gledano hemijski, Zapadni Balkan je u vrhu, imajući u vidu količinu droge koja je prisutna; gledano kriminalistički, na zavidno visokom nivou su broj krvnih delikata, ukupno nasilje privredni kriminal i korupcija; gledano istorijski, Zapadni Balkan je u vrhu po istorijskoj važnosti, s tim što svaki od naroda ima svoju verziju jednih te istih istorijskih događaja; gledano iz ugla miješanja religijskih institucija u poslove države, Zapadni Balkan zaostaje samo za svjetskim perjanicama u vidu država u kojima vjerske vođe i zvanično vode glavnu riječ“, elaborirao je Đukanović.

 

Premijer je, između ostalog, pojasnio da je tranzicija našeg regiona kasnila za državama Centralne i Istočne Evrope deset godina.

 

„Od početka tranzicije, 2000. godine, BDP po glavi stanovnika je udvostručen. Tada je bio na 30% prosjeka EU, a danas je na gotovo 40%. I to je najviše u regionu. Nezaposlenost je visoka – 18 odsto, ali je najniža u regionu. Očekivani prosječni rast za period 2015 – 2017 je iznad tri odsto – znatno više od regionalnog prosjeka”, naglasio je on. Ako bi se zadržao ovaj trend rasta, kaže Đukanović, a ekonomija EU rasla po stopi od jedan odsto, Crna Gora bi 2060. godine dostigla nivo dohotka EU.

 

Na pitanje novinara kako tretira sve ono što se desilo devedesetih godina kada je tranzicija zaista i počela i ko je kriv za žrtve tranzicije iz tog perioda, kao i kako komentariše to što on lično i ljudi bliski njemu žive standardom koji je mnogo iznad ne samo prosjeka u regionu, nego i iznad standarda makar 95% stanovnika EU, Đukanović je novinare nazvao bitangama, priprijetio im je primjenom običajnog prava u vidu batina koje će im na beogradskom aeorodromu uručiti Veselin Pejović, a nije isključio ni angažovanje Informera za konstruisanje afera čiji bi akteri bili upravo novinari. Osim toga, Đukanović je naglasio da se period do 2000. godine ne računa jer je do tada na vlasti u Jugoslaviji bio Slobodan Milošević, od 2000. do 2006. godine trpljene su opstrukcije od vlasti iz Srbije, a od referenduma naovamo nema neko formalno opravdanje, ali svejedno ne osjeća potrebu da se pravda.

 

Na pitanja novinara ruga li se kad kaže da će Crna Gora dostići nivo dohotka EU tek 2060. godine, ruga li se kad kaže da će otvoriri 40 000 novih radnih mjesta, ruga li se kad kaže da će DPS kadrovi biti smjenjivani sa pozicija predsjednika opština i direktora javnih preduzeća samo u slučaju da njihov doprinos izbornom rezultatu ne bude dobar, a ne ako njihovi rezultati na radnim mjestima ne budu dobri, Đukanović je odgovorio:

 

„Na političarima je da daju obećanja, a ne da ih ispunjavaju. Niko nikad nije dobio izbore na osnovu realne sposobnosti, prethodnog učinka ili bilo koje druge, za glasače nebitne, stavke. Osim toga, mi ionako nikad nećemo izgubiti vlast, tako da nema opasnosti od posljedica neispunjenih obećanja. Ipak, moramo neprestano da pričamo kako bismo zadržali postojeće pozicije koje, osim poslaničkih, funkcionerskih i direktorskih plata, nude i brojne veze koje koristimo za lično bogaćenje putem sumnjivih privatnih poslova“, zaključio je Đukanović.

 

Na pitanje novinara da li misli da je pametno da tako otvoreno govori o načinu na koji funkcioniše politika u crnoj Gori i da li misli da će ga glasači zbog toga kazniti, Đukanović je odgovorio da su glasači stoka i da može sa njima da žonglira kako mu padne na pamet.

822 pregleda ukupno 1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.