Bracki, no što!

2015-03-12 Bracki, no stoHrvatska je u julu prošle godine dobila Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, kojim je predviđeno da homoseksualni parovi imaju ista prava kao i bračni partneri, osim prava na usvajanje djece. Nakon usvanja Zakona, u Hrvatskoj su brak, vanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju porodični život.

 

Prvi homoseksualni brak u Hrvatskoj sklopljen je 5. septembra prošle godine između Hrvata i Srbina. Iako se očekivalo da će ta vijest, sama po sebi, uzburkati strasti, prave nevolje su nastale prilikom prenošenja ove vijesti u medijima. Naime, pojedini srpski mediji naslovili su ovu vijest sa „Srbin oženio Hrvata“, što je izazvalo oštre reakcije iz Hrvatske. Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je protestnu notu državi Srbiji tražeći da se sporni naslovi preprave u „Hrvat oženio Srbina“, što su iz nadležnih organa Srbije odlučno odbili. Iz obje države tvrde da je homoseksualizam bolest koju treba iskorijeniti, ali da, kada je već situacija takva kakva jeste, nema šansi da je njihov državljanin taj koji je u vezi žena. Srbi tvrde da nema tog Srbina koji će skinuti gaće i primiti ga od Hrvata, dok Hrvati tvrde da su Hrvati uvijek ti koji guze, pa makar i muškarce. Iz obje države se slažu da nemaju ništa protiv lezbijki, ukoliko su atraktivne.

 

Diskusija između dvije države poprimila je žustre tonove kada su počela obostrana hvalisanja o istorijskim periodima u kojima su Srbi, kako kažu, „karali“ Hrvate, odnosno periodima u kojima su Hrvati, kako kažu, „širili anus“ Srbima. Hrvatska je zaprijetila da će iskoristiti svoje članstvo u NATO i u EU da uspori evropske integracije Srbije, dok je srpski premijer Aleksandar Vučić, umirivajući srpsku javnost zbog ove hrvatske izjave, izjavio da će, ako Hrvatska nastavi sa ovakvim ispadima, raditi i po 26 sati dnevno kako bi EU ubijedio da Hrvatsku izbaci iz Unije. Osim toga, on je naveo da su Srbi uvijek bili tobdžije, a svi ostali su bili furundžije.

 

Na ovu izjavu Vučića reagovao je i Toni Montano, optužujući premijera da je prekršio njegova autorska prava koristeći, bez dozvole, izraze „tobdžija“ i „furundžija“. Vučić je odgovorio da nema govora o kršenju autorskih prava jer su poemnute riječi u upotrebi mnogo prije nego što je Montano bio i rođen. Osim toga, Vučić je izrazio čuđenje zbog toga što mrtav čovjek može da traži poštovanje autorskih prava. Na opasku novinara da se upokojio Monteno, a ne Montano, ministri u vladi Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin oštro su reagovali govoreći da je ispravljanje premijera napad na državu Srbiju. Oni su, takođe, izrazili žaljenje što Toni Montano nije mrtav, a Kemal Monteno živ jer bi se tako izbjeglo da Vučić napravi „lapsus linguae“.

 

Iz daleke Kanade javio se i Zdravko Cimbaljević, prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori. On je rekao da su u homoseksualnim vezama svi istovremeno i tobdžije i furundžije i da Srbija i Hrvatska nemaju zbog čega da se prepiru. Iz obje države je stigao istovjetan odgovor:

„Ćuti pederu, ne znaš ti ništa o tome!“

2175 pregleda ukupno 1 pregleda danas

2 thoughts on “Bracki, no što!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.