Epika

2015-03-09 KlizisteKlizište napravilo haos na putu Cetinje-Budva

 

U mjestu Markovići, na putu Budva-Cetinje, zbog klizišta je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila. Takođe, obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila na putu Jasenovo Polje-Šavnik-Žabljak, Plužine -Šćepan Polje.

 

Klizište u Markovićima iznad Budve urušilo je oko 100 metara jadranske magistrale, kao i jednu privatnu kuću. Iz nadležnih službi tvrde da su padavine, koje se ne pamte još od vremena prethodne godine, uzrok stvaranja ovog klizišta. Negiraju da je klizište moglo da nastane zbog decenija divlje gradnje i nasilne promjene toka podzemnih voda, prenatrpavanja strmina građevinskim objektima, krčenjem drveća i druge vegetacije, aljkavim izvođenjem radova na magistrali i na samim objektima i slično. Iz nadležnih službi kažu da su potpuno zatečeni ovom situacijom, te da, osim zemljotresa iz 1979, veikih poplava i stvaranja klizišta po primorju iz sredine prošlog vijeka, činjenice da se Crna Gora, a pogotovo primorje, nalazi na području na kojem je tlo nestabilno, nije bilo nikakvih naznaka da se ovako nešto može desiti. Iz nadležnih službi naglašavaju da upravo zbog toga dosad nije identifikovano nijedno područje koje bi bilo podložno klizanju tla.

 

Osim nadležnih službi sa juga, koje je iznenadila količina kiše u zimskim mjesecima, iznenađene su i nadležne službe na sjeveru, koje se ne sjećaju kad je zadnji put pao ovoliki snijeg i kad se zadnji put desilo da putevi nisu prohodni, nadležne službe u Podgorici su iznenađene poplavama usljed loše odrađene odvodne mreže, ljeti se svi iznenađuju nestašicama struje i vode, dok je državni vrh iznenađen munjevitom brzinom kojom Crna Gora napreduje u evro-atlantskim integracijama. Takođe, iz državnog vrha su najavili da će skori početak izgradnje 40 kilometara auto-puta nadomjestiti ovih stotinak metara oštećene magistrale. Ipak, naglašavaju da će, možda, morati da plate višu cijenu, ukoliko želimo da osiguramo da i auto-put ne zadesi sudbina jadranske magistrale.

 

 

2015-03-09 SvetoMarović negirao postojanje navodnih računima

 

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović najavio je danas da će tužiti medije koji su objavili da je njegova supruga imala 3,8 miliona dolara na računu švajcarskog ograna banke HSBC i poručio im da će im pokloniti sve što nađu, kao i da će gledati kako će taj novac da koriste za borbu protiv njega lično i njegovih prijatelja. Na novinarsku opasku da će, ako se nađu milioni na tajnim računima, taj novac biti zaplijenjen te da Marović neće moći nikome da ga pokloni, niti će moći da gleda za šta se novac upotrebljava jer će biti u zatvoru zbog utaje poreza i nezakonitog sticanja novca, Marović je odgovorio da se takvog scenaria ne boji jer je novac odavno sklonjen na sigurno mjesto.

 

Komentarišući svoje svjedočenje u slučaju Košljun, Marović je rekao da mu nije „jasno zašto je pokrenuta istraga o Košljunu, jer su u ovom slučaju korist imale i Opština Budva i banka. Dobro poznajem Lazara Rađenovića i Aleksandra Tičića i ne vjerujem da bi oni uradili nešto loše”. Na opasku novinara da dosta nezakonitih radnji proizvodi korist za sve učesnike, te da bi, da je sve urađeno u skladu sa zakonom, opština još više profitirala, kao i da bi profitirao neko ko je pošteno pobijedio na konkursu, umjesto nekog kome je kupovina namještena, Marović je odgovorio da tako nešto ne bi imalo smisla, jer onda on lično ne bi mogao da izvuče materijalnu korist u vidu ugrađivanja u sami zakoniti posao. „Osim toga“, tvrdi Marović, „da ne poslujem na taj način, moji nepostojeći bivši računi u Švajcarskoj ne bi imali ni izbliza onoliko novca koliko tvrdim da nikad nisam imao“, zaključio je Marović.

 

 

2015-03-09 MilkaSlučaj CKB: Ljumović ne priznaje krivicu, tvrdi da se protiv njih vodi hajka

 

Bivši menadžeri CKB-a optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a terete se da su odobravali kredite bez pokrića, čime su nanijeli štetu OTP banci, vlasniku CKB-a, i to u iznosu od 6,92 miliona eura.

 

Ljumović tvrdi da, od šest kredita za koje je Tužilaštvo tereti, zna jedino za kredit odobren firmi Okean gold, koja je vlasništvo Veska Barovića. “Riječ o kreditu koji je podigao Barović u iznosu od 702.000 eura. Jedino taj kredit nije vratio, a sve ostale je regularno otplatio”, istakla je Ljumović. Ona smatra da taj nevraćeni iznos nije veliki, imajući u vidu koliko je para Barović ipak vratio. Osim toga, tvrdi da, kao prvi čovjek banke, ne može da se smatra odgovornom za svaku sitnicu koja se dešavala u banci. Kaže da je dovoljno to što je uvijek bila u toku sa dijeljenjem bonusa, primanjem plata i sličnim aktivnostima, dok o svemu ostalom nije znala ništa.

 

Takođe, Ljumović smatra da nije prekršila nikakv zakon samo zato što je davala kredite bez pokrića. Na opasku da, sve i da nije prekršen nikakav zakon, davanje kredita bez pokrića u milionskim iznosima predstavlja kršenje dobre bankarske prakse, Ljumović je odgovorila da dobra bankarska praksa podrazumijeva bezobzirno zgrtanje novca, i to bez obraćanja pažnje na usputne žrtve, te da je ona postupila upravo u skladu sa tom bankarskom praksom, s tim što je samu sebe smatrala bankom. S obzirom da je banka i sama takvog karaktera, Milka Ljumović je očekivala da će CKB-a pokazati mnogo više razumijevanja prema njenoj nezajažljivoj prirodi.

 

 

2015-03-09 CecaSplendidove zvezdice

 

Svadba Andree Mićunović, ćerke biznismena Branislava Mićunovića zakazana je za 28. mart u hotelu “Splendid” u Bečićima, a na njoj se očekuju velike zvijezde domaće estrade. Miroslav Ilić je potvrdio da će na svadbi Mićunovićeve ćerke pjevati bez honorara, dok je Ceca pozvana kao gost. Očekuje se dolazak još najmanje pet estradnih zvijezda koje su, navodno, takođe raspoložene da pjevaju bez honorara zbog dugogodišnjih dobrih odnosa sa porodicom Mićunović. Na pitanje da li je javno izražavanje spremnosti da pjevaju za dž u stvari trik kojim pokušavaju da sakriju prihode koji, odskora, podliježu oporezivanju, pjevači su sa gnušanjem odgovorili odrečno. Naglasili su da su uvijek bili spremni da za, izraze zahvalnosti koji variraju od nekoliko hiljada do više desetina hiljada eura, besplatno pjevaju na svim svadbama na koje su pozvani.

 

Pripreme za veselje u “Splendidu“ već su započele, pošto je riječ o jednoj od najvećih svadbi koja je ikada u tom hotelu organizovana. Žarko Radulović, suvlasnik hotela i najveći turistički stručnjak u svojoj kancelariji, naglašava da ni Splendid neće naplaćivati organizaciju svadbe. Najavio je da će se ovakva praksa besplatnih organizacija vjenčanja najbogatijih ljudi u Crnoj Gori i besplatnih nastupa pjevača nastaviti i poslije svadbe, te da će Splendid uspostaviti narodnu kuhinju za sve bogataše, koji će, potpuno besplatno, moći da uživaju u najvećim specijalitetima koje kuhinja u Splendidu može da pripremi.

 

Na pitanje da li će na svadbi biti problema sa pucanjem iz oružja, poput onih koji su bili pristuni na vjeridbi Mićunovićeve ćerke, Radulović je odgovorio odrečno. On je rekao da je angažovao specijalno obezbjeđenje koje će, pomoću detektora metala, kontrolisati sve goste prije nego što uđu u hotel. Ukoliko se detektorom utvrdi da gost ne nosi oružje, neće mu biti dozvoljen ulaz u hotel. Za one najnespremnije, u hotelu će moći da se dobije oružje najrazličitijih kalibara, i to potpuno besplatno, što je u skladu sa sveprisutnim trendom besplatnosti. Radulović tvrdi da će pražnjenje šaržera doprinijeti cjelokupnom ugođaju tradicionalne crnogorske svadbe.

1235 pregleda ukupno 1 pregleda danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.