Tidamtidamtidam…

2015-02-27 Tidamtidamtidam....Janko Vučinić kandidat za predsjednika vlade u sjenci

 

Opozicione stranke razmatraju novi model objedinjavanja i saradnje za formiranje vlade u sjenci koja bi ponudila rješenja za izlazak iz društveno-političke krize u Crnoj Gori. Kao glavni kandidat za predsjednika vlade u sjenci figurira Janko Vučinić, poslanik Demokratskog fronta koji ne pripada nijednoj partiji, i koji je radnički i sindikalni lider. Na pitanje da li činjenica da su glasači DF-a glasali za tu partiju, a ne za Janka Vučinića lično, obesmišljava negov status „nepripadanja nijednoj partiji“, iz DF-a su odgovorili odrečno. Na pitanje đe je to Janko Vučinić zaposlen da bi se mogao zvati radničkim vođom, iz DF-a su odgovorili da se to moglo zaključiti po tome što je predvodio radničke proteste koji su okupili nekoliko procenata od svih zaposlenih u CG. To što je većina tih zaposlenih već ostala bez posla zbog gašenja preduzeća ne umanjuje Vučinićevo vođstvo na radničkom nivou, pojašnjavaju iz Fronta. Na pitanje da li su poslanici napravili sindikat pa im je vođa Janko Vučinić i da ga na osnovu toga predstavljaju sindikalnim vođom, iz DF-a su već počeli malo blijedo da izgledaju. Na pitanje kad je zadnji put Janko Vučinić radio išta konkretno, bilo šta što nije profesionalizovana sindikalna ili politička funkcija, iz DF-a su nas optužili da pokušavamo da diskreditujemo crnogorskog Moralesa.

 

U DF-u smatraju da je Vučinić najbolji kandidat za tu poziciju jer je on, na osnovu procjena Fronta, jedan od najpopularnijih političara, ne samo u opoziciji. Na pitanje da li to znači da je popularan i u vlasti, iz df-a nije stigao odgovor. Ipak, tu tvrdnju su nam potvrdili u vladajućoj koaliciji objašnjavajući da je, uz takve opozicione vedete, nesmjenjivost vlasti zagarantovana. Zbog toga, kako kažu, Vučinić uživa velike simpatije u vladajućoj koaliciji.

 

Poslanik DNP-a i funkcioner DF-a Vladislav Bojović kazao je da bi eventualno formiranje vlade u sjenci moralo uvažiti nepobitnu činjenicu da najjači opozicioni subjekt, a to je Nova srpska demokratija, treba da predloži mandatara vlade u sjenci. U DF-u se slažu sa ovom konstatacijom i dodaju da imaju odgovarajuće kadrovsko rješenje za sve pozicije u vladi. Osim Vučinića, koji bi, zbog popularnosti, trebalo da zasjedne na čelo vlade, iz DF-a smatraju da bi Goran Danilović trebalo da bude ministar rada i socijalnog staranja zbog toga što ima tužan izraz lica i izgleda kao da saosjeća sa ljudima i kućnim ljubimcima, Andrija Mandić bi trebalo da bude ministar ekonomije, uzimajući u obzir dobro materijalno stanje bez vidljivih dokaza o početnoj akumulaciji kapitala, Predrag Bulatović bi trebalo da bude ministar policije, s obzirom na konstrukciju ušnih školjki koje imaju potencijal prijema radio talasa, dok bi Nebojša Medojević bio tzv. Džoker ministar. Na pitanje da objasne šta znači Džoker ministar, iz DF-a su odgovorili da je to ministar koji nema svoj portfelj, ali nije isto što i ministar bez portfelja, već je to ministar koji može da obavlja funkcije svih ostalih ministara, ukoliko se ukaže potreba.

 

Iz DF-a su saopštili da je i SDP tražio 20% pozicija u vladi u sjenci. Na pitanje zbog čega traže udio u vlasti koju i ne podržavaju i u koju ih niko i ne zove, iz SDP-a su saopštili da su te činjenice nebitne i da je SDP uvijek bio tamo đe se dijele funkcije… Ovaj, na braniku države.

 

Iz DF-a su konferenciju za novinare zaključili konstatacijom da će prvi korak novoizabrane vlade u sjenci biti organizovanje slobodnih i fer izbora u sjenci, poslije čega će se pristupiti rješavanju svih mogućih problema u Cnoj Gori, regionu, svijetu i šire. Ipak, naglašavaju iz DF-a, iz izbornog procesa će, najvjerovatnije, biti izuzeto 3% građana Rožaja.

1568 pregleda ukupno 1 pregleda danas

1 thought on “Tidamtidamtidam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.