Putujući cirkus

2015-02-11 Putujuci cirkusDžomiću naloženo da napusti Crnu Goru

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je rješenje o protjerivanju protojereja Velibora Džomića i on mora da napusti državu. Na pitanje zbog čega je MUP počeo da trenira strogoću baš na protojereju Džomiću, iz MUP-a je odgovoreno da je u pitanju usklađivanje postupanja MUP-a sa crnogorskim pravopisom, te da se riječ „protojerej“ dosad upotrebljavala u tom, pogrešnom, obliku, a da je prava riječ, zapravo, „protjejerej“ i da se odnosi na onoga koji mora da bude protjeran. Kako sama SPC insistira na tome da Džomića zove protojerejem, odnosno, kako smo već rekli, protjejerejem, MUP nije imao drugog izbora osim da postupi po pravopisnim pravilima.

 

Džomić je, u izjavi dostavljenoj portalu Portal, istakao da je „ministar-izvanjac” Raško Konjević, po ko zna koji put, u javnost namjerno plasirao neistine. Iz kabineta ministra Konjevića izraženo je negodovanje zbog neupućenosti Džomića u funkciju koju Konjević obavlja, obavještavajući Džomića i crnogorsku javnost da je Konjević ministar unutrašnjih poslova, te nikako ne može biti ministar-izvanjac, već jedino može biti ministar-unutranjac.

 

Džomićev advokat Zoran Piperović kazao je da je „ogorčen ovakvom reakcijom MUP-a. Rezignacija ima više nivoa. Najniži nivo je činjenica što je njegovom zahtjevu udovoljeno tri puta da može da ostane na teritoriji Crne Gore do odluke Upravnog suda koje su uvijek bile u njegovu korist. Najveći nivo moje reakcije ima ljudsku i sociološku dimenziju. Tjerati iz države doktora nauka, sveštenika, profesora na univerzitetu, roditelja i hranitelja porodice je grijeh, što bi rekao narod, božji“, kazao je Piperović. Na pitanje da li misli da doktori nauka, profesori, roditelji i hranitelji treba da budu izuzeti od poštovanja zakona, Piperović je odgovorio da to zavisi od toga da li su osobe o kojima se radi njegovi klijenti i od toga koliko mogu da ga plate.

 

 

NOVA: Hitno omogućiti Džomiću trajni boravak u Crnoj Gori

 

Nova srpska demokratija osudila je, kako su reklii, pokušaj vlasti da iz Crne Gore protjera sveštenika Velibora Džomića, i ocijenila je da se radi o najnovijem udaru vrha režima na Srpsku pravoslavnu crkvu SPC.

 

“U državi u kojoj je vlast u najbližim odnosima sa organizovanim kriminalom i u kojoj se ne hapse šefovi mafije, dolazi do toga da se hapse i protjeruju sveštena lica. Takva atmosfera govori o moralnom sunovratu koji je društvo u Crnoj Gori doživjelo pod višedecenijskom vlašću Demokratske partije socijalista”, saopštili su iz stranke. Na pitanje kako objašnjava činjenicu da je ta ista SPC pojedine predstavnike te iste vlasti ovjekovječila slikama na zidovima Hrama u Podgorici, iz NOVE su odgovorili da se to ne računa, jer crkva ima pravo da bilo kome progleda kroz prste, ukoliko joj je to na koristi.

 

Nastavak političke diskriminacije nad srpskim narodom je, smatraju u Novoj srpskoj demokratiji, pravi razlog zbog kojeg se sveštenik Džomić želi protjerati iz Crne Gore. Oni smatraju da se politički diskriminišu i političko djelovanje SPC i političko djelovanje Džomića, i to samo zato što predstavljaju pravno lice registrovano u drugoj državi i sveštenika čiji je poziv duhovnika nespojiv sa advokatskim i političkim djelovanjem kojim se bavi. Na pitanje da li je baš to njihovo političko djelovanje ono što je sporno, iz Nove srpske demokratije su odgovorili da Bog djeluje na čudnovate načine i za precizno utvrđene tarife.

1527 pregleda ukupno 1 pregleda danas

1 thought on “Putujući cirkus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected by WP Anti Spam

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.